Τελευταία νέα

Περιηγήσεις 2017: Εκδρομή στη Νεμούτα και το δάσος της Φολόης

Οι «Περιηγήσεις 2017» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με την ανταπόκριση του κόσμου -που θέλει να ανακαλύψει τα μαγευτικά μέρη ανά την Ελλάδα- μεγάλη! Τρίτος σταθμός του φετινού προγράμματος του Π.Α.Ο.ΔΗ.Π είναι ο νομός Ηλίειας και πιο συγκεκριμένα το χωριό Νεμούτα και το δρυοδάσος της Φολόης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.

Η Νεµούτα είναι ένα χωριό του νοµού Ηλείας, στα σύνορα µε την Αχαΐα και την Αρκαδία. Χτισµένο σε υψόµετρο 560 µέτρων βρίσκεται δίπλα στον ποταµό Ερύµανθο, ο οποίος πηγάζει από το οµώνυµο όρος και καταλήγει στον Αλφειό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα νερά του Ερύµανθου διασχίζουν πανέµορφα φαράγγια και σχηµατίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη των καταρρακτών και ελάχιστοι φαίνεται να τους έχουν επισκεφθεί.

nemouta4

Η «πλήρης» βόλτα ακολουθεί το µονοπάτι Μ3, που ξεκινάει από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) και έχει µήκος 12 χιλιόµετρα. Η διαδροµή µπαίνει κατευθείαν στο οµώνυµο ξακουστό δάσος και το ταξίδι στον χρόνο ξεκινάει. Κάτω από τη σκιά και των πανύψηλων βαλανιδιών κρύβονται τα χνάρια του Ηρακλή που, σύµφωνα µε τη µυθολογία, κατέβηκε στην περιοχή για να πραγµατοποιήσει τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους, τη σύλληψη του Ερυµάνθιου Κάπρου (ενός µυθικού αγριογούρουνου που συµβόλιζε τη µανία του ποταµού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές).

Ο επισκέπτης, όπως και ο µυθικός ήρωας, διασχίζει µέρος του δάσους και στη συνέχεια µπαίνει στο φαράγγι που σχηµατίζει το ποτάµι.

Το σκηνικό από εκείνο το σηµείο γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση, µελωδικά κελαηδήµατα και ίχνη άγριας ζωής. Οι πατηµασιές αγριογούρουνων συναντώνται σχετικά συχνά ενώ υπάρχουν αρκετές µαρτυρίες για απρόσµενες, στιγµιαίες συναντήσεις µε ζώα όπως βίδρες και λαγούς. Φυσικά ο οπτικός εντοπισµός τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς ο ήχος από το τρεχούµενο νερό υπερκαλύπτει κάθε θόρυβο που θα πρόδιδε κίνηση αφήνοντας τα ζώα να κυκλοφορούν διακριτικά µέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Πιο προσβάσιµη για παρατήρηση είναι η ζωή µέσα στα νερά του ποταµού, όπου µπορεί κανείς να συναντήσει από ψάρια του γλυκού νερού µέχρι µικρά νερόφιδα και καβουράκια. Το µονοπάτι καταλήγει σε πέτρινο γεφύρι (το πρώτο σηµάδι ανθρώπινης παρέµβασης µετά από πολλή ώρα περπάτηµα) στο οποίο ο επισκέπτης µπορεί να διαλέξει αν θα δει τους δεκατρείς καταρράκτες της ρεµατιάς του Χαρατσαρίου ή τους δεκαέξι της ρεµατιάς του Άµπουλα!

Οι καταρράκτες της Νεµούτας έχουν το προσόν να παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε όσους δεν γυρεύουν πολύωρο περπάτηµα ή δεν αντεπεξέρχονται σε αυτό. Ένας χωµατόδροµος τριών χιλιοµέτρων (και καλής βατότητας) µπορεί να οδηγήσει τους επισκέπτες πολύ κοντά στους καταρράκτες. ∆ιασχίζοντας λίγα µέτρα µιας µικρής, όµορφης όχθης µε φυσικά σκαµνάκια από κορµούς δέντρων και όµορφα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ µεταµορφωµένα σε ξύλινα τραπεζάκια, φτάνει κανείς σε έναν φράκτη και µία πόρτα, που σκοπό δεν έχει να αποτρέψει την είσοδο των επισκεπτών αλλά την έξοδο των ζώων που βόσκουν εκεί κοντά. Εκατό µέτρα παραπέρα περιµένει ένας καταρράκτης είκοσι περίπου µέτρων, που τους καλοκαιρινούς µήνες µοιάζει µε όαση δροσιάς δίπλα στη θερµόπληκτη κατοικηµένη περιοχή. Επιστρέφοντας στον χωµατόδροµο, η βόλτα αξίζει να συνεχιστεί προς τα βόρεια (αντίθετα από τη ροή του νερού) µε σκοπό τη διάσχιση της µεταλλικής γέφυρας που θα σας οδηγήσει σε δύο ακόµα εύκολα προσβάσιµους καταρράκτες, εκατέρωθεν του ποταµού. Όσοι τον διασχίσουν κάθετα (προσοχή στην ορµή του νερού) θα διακρίνουν λίγο ψηλότερα, στη δυτική όχθη, τα ερείπια ενός νερόµυλου, που εικάζεται πως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως µπαρουτόµυλος. Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια να τον προσεγγίσετε και να δείτε κάποια µέρη του και εξαρτήµατα που σώζονται ακόµα (το αυλάκι του νερού, το µυλοβάγενο, το σιφόνι και τη µυλόπετρα).

nemouta2

Η Νεµούτα απέχει 42 χλµ. από τον Πύργο. Οι κοντινότεροι στο χωριό καταρράκτες προσεγγίζονται από τον χωµατόδροµο που κατευθύνεται ανατολικά (από το χωριό) και οδηγεί προς Ελαία. Στο χαµηλότερο σηµείο του δρόµου, δίπλα στον ποταµό, ξεκινάει το περπάτηµα.

Εκτός από τους καταρράκτες, τα φαράγγια και το δάσος της Φολόης, µπορείτε να επισκεφτείτε το ξύλινο περιβαλλοντικό Μουσείο – Κέντρο Ενηµέρωσης και Πληροφόρησης ∆ρυοδάσους Φολόης, που βρίσκεται στην τοποθεσία Λούτσα.

Κόστος : 10 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

  • Μεταφορές με πούλμαν
  • 2 Οδηγοί βουνού
  • Περιβαλλοντολόγος
  • Ασφαλιστική κάλυψη

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΟΔΗΠ – ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

161 / 540038-48

ΙΒΑΝ : GR 76 0110 1610 0000 1615 4003 848

Κατάθεση : 10 €

Παρακαλώ όπως αποστείλετε
το καταθετήριο (πριν την εκδρομή) στο :
Fax : 210 6646188 η στο
Mail : paodip@0155.syzefxis.gov.gr
Πληροφορίες :
Δημαρχείο Παιανίας – Γραφείο Δημάρχου
Τηλ : 213 2030702  –  213 2030707
Κιν : 694 5904300
Παναγιώτης Σιδέρης
Πρόεδρος
Πολιτιστικού – Αθλητικού Οργανισμού

Δήμου Παιανίας

Σας ευχαριστούμε
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ