Τελευταία νέα

ΜΑΣΚΕΣ: Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η Δημοσθένειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Παιανίας είναι από τον Ιανουαρίο, ένα εκ των 207, ανά την επικράτεια, μελών του ΔΕΒ [Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών Ελλάδας], το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΕΒΕ (Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος).

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με το ΔΕΒ συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο καινούριο πρόγραμμα στο οποίο λαμβάνουν μέρος μόνο τα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου «ΜΑΣΚΕΣ» ξεκίνησε στις 12/2 στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας και ολοκληρώθηκε στις 22/2 με εμψυχώτρια και υπεύθυνη υλοποίησης την κ. Αλέκα Παυλίδη, ιστορικό Ελληνικού Πολιτισμού.

μασκεσ

Για το πρόγραμμα αυτό φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης μετά από ραντεβού τα εξής Σχολεία:

* Δευτέρα 12/2 : 4ο Δημοτικό, η Β’ τάξη με δασκάλα, κ. Δάβαρη Μαρία. Τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες σε πρότυπο και τις στόλισαν με διάφορα υλικά.

* Τρίτη 13/2: Το 1ο Δημοτικό, Έ τάξη με τον δάσκαλο, κ.Ρούπα Γιάννη. Τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες σε πλαστικά πιατάκια.

* Πέμπτη 15/2: Το 1ο Δημοτικό, Ε’ τάξη με συνοδό την δασκάλα κ.Τσετσέκου Αγγελική. Τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες σε ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτόνι.

* Παρασκευή 16/2: Το 3ο Δημοτικό, Β’ τάξη – δύο τμήματα- με τον δάσκαλο κ. Αλεξόπουλο. Τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες σε πρότυπα.

* Πέμπτη 22/2: Το 2ο Δημοτικό, Ε΄ τάξη με την δασκάλα κ.Δρόσου Κατερίνα. Τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες σε πρότυπα.

maskes1

Σ’αυτό το μαγευτικό οδοιπορικό μιλήσαμε για τις μάσκες στον πρωτόγονο κόσμο και ταξιδέψαμε από την Αφρική στον Ειρηνικό, στην Αμερική , στη Γροιλανδία και στην Ωκεανία.

Διαβάσαμε ένα κείμενο από το βιβλίο «Ο δρόμος της μάσκας» του ανθρωπολόγου Κλώντ Λεβύ Στρός, (εκδ.Χατζηνικολή), μέσα από το οποίο μάθαμε για τις παραδόσεις, τους μύθους και τη συμβολική σημασία της μάσκας στον πολιτισμό.
Στη συνέχεια κατασκευάσαμε μάσκες πρωτότυπες και εντυπωσιακές, τις ονοματίσαμε και φωτογραφηθήκαμε μ’αυτές.

Παράλληλα, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης, έμαθαν για τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, ξεφύλλισαν παραμύθια και παιδικά βιβλία και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα μας επισκεφθούν ξανά.

Ευχαριστούμε θερμά τους διευθυντές των Σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για την εξαιρετική ανταπόκριση και την υπέροχη συνεργασία.