Τελευταία νέα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ‘30

Διήμερο αφιέρωμα στην Ποίηση και στην Ζωγραφική των εκπροσώπων της φημισμένης Γενιάς του ’30 πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βιβλιοθήκη μας με την συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της Παιανίας, στο πλαίσιο του Μήνα Ποίησης.

[Υπεύθυνη προγράμματος, η κ. Αλέκα Παυλίδη, Ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού.] ____________

Την Τρίτη 27/3/2018 η Βιβλιοθήκη μας υποδέχθηκε τις τάξεις Δ2 και Δ1 του 3ου Δημοτικού με συνοδούς, τις εκπαιδευτικούς κ.Γκολφομήτσου και κ.Πανουργίου, ενώ την
Πέμπτη 29/3/2018 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού με συνοδούς, τις εκπαιδευτικούς κ.Παπαπαναγιώτου και κ.Καστελλάνου.

2018-04-14 14_32_57-Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Δήμου Παιανίας - Αρχική σελίδα2018-04-14 14_33_33-Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Δήμου Παιανίας - Αρχική σελίδα

Η εκδήλωσή μας ξεκίνησε με ψηφιακή προβολή εικόνων με θέμα την Ποίηση και την Ζωγραφική της Γενιάς του 1930, κατά την οποία παρουσιάσαμε και αναλύσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του σπουδαίου αυτού πνευματικού κινήματος και ερμηνεύσαμε την διαλογική σχέση της Ποίησης με την Ζωγραφική.

Αναλυτικά:
Συζητήσαμε για τους κύριους εκπροσώπους της Γενιάς του ’30 στην Ποίηση: Γιώργο Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Εγγονόπουλο, Ανδρέα Εμπειρίκο, Οδυσσέα Ελύτη
και τους εκπροσώπους στη ζωγραφική:
Ν.Εγγονόπουλο, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Γιώργο Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Διαμαντή Διαμαντόπουλο και Νίκο Νικολάου.

Είδαμε σε προβολή έργα του Ν. Εγγονόπουλου, του Φώτη
Κόντογλου και του Νίκου Νικολάου, και εντοπίσαμε μαζί με παιδιά τα χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού κινήματος της Γενιάς του ’30, την παράδοση, τις αναφορές στο Βυζάντιο και τις ευρωπαϊκές επιρροές από τον Υπερρεαλισμό και τον Μοντερνισμό.

Εμπνευστήκαμε από το ζωγραφικό έργο «Ένα νησί όμορφο σαν γυναίκα» του Ν.Νικολάου, απ΄όπου τα παιδιά συνέθεσαν τους δικούς τους ευφάνταστους στίχους.

Συνδυάσαμε ακόμα δυο σπουδαίους εκπροσώπους του κινήματος με το ποίημα «Το σπίτι δίπλα στην θάλασσα» του Γ.Σεφέρη, μαζί με το ζωγραφικό έργο «Ποιητής και Μούσα» του Ν.Εγγονόπουλου.

Στη συνέχεια, αναλύσαμε το βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 ποίημα «Ο Βασιλιάς της Ασίνης» του Γ. Σεφέρη, το οποίο εικονογραφήθηκε από τα παιδιά με υπέροχες ζωγραφιές.

Τέλος, διαβάσαμε το συναρπαστικό παραμύθι «Φρέντερικ» του Λίο Λιόννι (Εκδόσεις Πατάκη.)

Συγχαρητήρια στα παιδιά για τα ευφάνταστα ποιήματα και έργα τους που μας γέμισαν ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά!

2018-04-14 14_34_37-Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Δήμου Παιανίας - Αρχική σελίδα2018-04-14 14_35_02-Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Δήμου Παιανίας - Αρχική σελίδα

 

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς και όλους τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της Παιανίας για την ευτυχή συνεργασία!